vineri, 31 decembrie 2010
sâmbătă, 25 decembrie 2010
Colind din vremuri de jertfă
Am fost din nou în vizită la Mănăstirea „Râpa Robilor" de la Aiud. Părintele Augustin ne-a primit cu smerenie si ne-a vorbit cu evlavie si cu întelepciune. Acolo, într-un loc al absurdului din vremea comunistă, simti că totul are un sens. Părintele Iustin Pârvu mărturisea despre acel loc: “Mi-e si frică să calc cu picioarele pe acest pământ, pentru că este plin de Sfinte Moaste.” Mergând spre Aiud, am început să citesc „Reeducarea de la Aiud", de Demostene Andronescu. O carte impresionantă, după care nu mai poti fi acelasi. Apoi, nu m-am mai putut opri. „Întoarcerea la Hristos", de Ioan Ianolide, priveste acelasi fenomen dintr-o perspectivă mai duhovnicească. Ceea ce mi s-a părut ciudat a fost că am primit în dar, când mai aveam putin de citit din Ioan Ianolide, cartea „Comori din flăcări", de Bill Desloge, despre viata crestinilor în închisorile comuniste.
Uneori, apare întrebarea: „De ce s-au străduit oamenii aceia să reziste atât?" Unii dintre ei puteau să renunte la luptă, să se lepede de tot ce aveau mai sfânt si să iasă din închisoare. Au preferat să lupte până la ultima picătură de rezistentă duhovnicească. De ce? Dumnezeu i-ar fi iertat, asa cum l-a iertat pe Sfântul Petru, asa cum ne iartă pe noi, cei slabi. Ei bine, cred că acesti oameni au păstrat demnitatea românească, tăria crestină, esenta si scopul vietii. Dacă ne-am întoarce privirile inimii spre jertfa lor, poate ne-am regăsi miezul fiintei.
vineri, 24 decembrie 2010
O cafea în seara de Ajun
joi, 2 decembrie 2010
Mai poate exista onoare în politică?
Am văzut zilele trecute un filmulet în care apărea Regele Mihai. Câtă distinctie a Majestătii Sale, cât respect al oamenilor fată de Rege! Mă întreb: după atâta golăneală, după ce am fost atât de mintiti, după ce am auzit de mii de ori din partea oamenilor politici că anumite promisiuni pe care le-au făcut nu trebuie luate în seamă, că doar erau făcute în campania electorală, după toată această mistocăreală politică, mai avem puterea să revenim la valori, la credintă, la onoare? Mai putem, oare?
duminică, 28 noiembrie 2010
Iarna sărăciei
joi, 25 noiembrie 2010
Comunicare si comuniune
duminică, 21 noiembrie 2010
Salomeea
Dansul Salomeei a rămas peste veacuri...ca ispită ucigătoare, ca miscare a Lolitei, a acestei copile-femei, mereu la limita dintre inocentă, senzualitate si cruzime, cu sau fără voia ei...
Dincolo, însă, de Salomeea...cea care a rămas în istorie ca principala unealtă a uciderii Sfântului Ioan, stim si iubim o altă Salomee, rudă a Maicii Domnului si mamă a altui Sfânt Ioan, ca si a Sfântului Iacob. Numele ei vine din ebraicul "shalom" si semnifică pacea.
Salomeea... Un nume, două femei: o ispititoare si o sfântă... Pare firesc să o arătăm cu degetul, să ne lăsăm sedusi de dansul fiicei Irodiadei sau, din contră, să o privim cu evlavie pe mironosită... De noi depinde ce căutăm sau cu ce ochi privim. Chiar si într-o singură persoană, ori într-o operă de artă, putem căuta si chiar găsi ceea ce e în interiorul nostru.
Să ne imaginăm că mai multi oameni trec prin fata unui nud... Unii vor vedea arta, altii doar elemente de sexualitate. Vedem ceea ce suntem. De aceea, în cel mai bun om putem vedea ceea ce avem noi mai rău si într-un om îndoielnic putem vedea ceea ce avem noi mai bun. Oamenii sunt diferiti si atât de complecsi...
P.S.: Abia astept să văd "Reîncarnarea Salomeei" si să dezbatem. Poate facem un exercitiu de autocunoastere. Cine stie?
joi, 18 noiembrie 2010
Un dor hai-hui...
miercuri, 17 noiembrie 2010
Notite...
Fantezie

luni, 15 noiembrie 2010
Hrănitoarea comuniune
Ciorba a fiert si aburii ei au înconjurat satul. După mult timp de foame, în sfârsit, mirosea a mâncare. Atunci călătorul a scos bolovanul din oală, l-a pus deoparte si i-a invitat pe toti să se înfrupte din minunata ciorbă.
Ce le lipsea, oare, sătenilor, pentru a-si face singuri ciorba? Nimic. Poate doar bucuria de a fi împreună, de dărui si a primi. Dreptate avea părintele Steinhardt: "Dăruind vei dobândi."
Noi ne-am obisnuit să nu mai dăruim, să ne închidem în cămărutele noastre, fiecare cu ceapa lui, cu bucătica lui de sare... Nu mai vorbim, nu mai comunicăm si ne mirăm când vedem că există cineva căruia să-i pese de noi.
Stiu că suntem într-o cafenea, dar e una neconformă, asa că...hai să punem de-o ciorbă! :))
duminică, 14 noiembrie 2010
Să ne asezăm!
Dacă, însă, cineva ne-ar ruga să ne oprim pentru câteva minute si ne-ar întreba unde ne grăbim si de ce, nu stiu ce sanse ar avea primească un răspuns si, mai ales, habar n-am dacă cineva detine răspunsul corect.
Cafeneaua virtuală vine dintr-o nostalgie si s-a născut din împletirea a două visuri personale. Nostalgia, această stare itită din trecutul nostru...trăit în realitate sau în imaginatia stârnită de lectură... Nostalgia vremurilor în care parcă viata era mai statică, în care aveam timp să vorbim, să ne asezăm, să savurăm cuvinte si gânduri, printre aburi de cafea...
Iar visurile... Da... Încă mai visez o librărie micută, cu câteva mese...la care oamenii se pot aseza să citească o carte, să bea o cafea, să mănânce o prăjiturică, să schimbe idei în soaptă... Într-un colt, mă visez scriind câte în lună, în stele si, mai ales, câte sunt pe strada mea...si intrând în vorbă cu cei care intră în micuta mea librărie cu aburi de cafea. Asemeni unei brutării care vinde pâinea la tejghea, oamenii fiind atrasi atât de gustul pâinii, cât si de mirosul cresterii si coacerii ei, în librăria cu aspect de cafenea se va simti mireasma cărtilor, a cafelei si a calitătii întâlnirii interumane.
De aici a apărut cafeneaua virtuală... E virtuală pentru că e pe net si, cu precădere, pentru că încă se coace, înainte de a deveni reală.
Cafea, cărti si comunicare de calitate... Doar cu voi... Vă invit cu drag. Veniti! Să ne asezăm! Aici suntem noi. :)