joi, 2 decembrie 2010

Mai poate exista onoare în politică?

Lucrez într-un domeniu în care cea mai mică abatere de la normă este sanctionată, desi legile sunt aproximative si seamănă mai mult cu niste obiective decât cu o structură osoasă, fermă, dar si mobilă în acelasi timp. În general, la popoarele latine am observat această tendintă de a legifera obiective si nu realităti. Cu alte cuvinte, oamenii au scris legi netinând cont de ceea ce există, ci de ceea ce si-ar dori să fie, încercând să miste sistemul. Nu ar fi rău, dar legile trebuie respectate acum si aici, nu doar într-un viitor vag.

Chiar si în aceste conditii, o încălcare a unei litere din lege este speculată si omul se pregăteste să plătească. Ei bine, se pare că nu la fel este la vârful politicii. Mă uit si nu-mi vine să cred. Unde este onoarea bărbatului de stat, unde este demnitatea omului politic? După actuala presedintie, nu mai cred în onoarea omului politic, iar despre presedinte...

Am văzut zilele trecute un filmulet în care apărea Regele Mihai. Câtă distinctie a Majestătii Sale, cât respect al oamenilor fată de Rege! Mă întreb: după atâta golăneală, după ce am fost atât de mintiti, după ce am auzit de mii de ori din partea oamenilor politici că anumite promisiuni pe care le-au făcut nu trebuie luate în seamă, că doar erau făcute în campania electorală, după toată această mistocăreală politică, mai avem puterea să revenim la valori, la credintă, la onoare? Mai putem, oare?

4 comentarii:

  1. Din păcate, conceptul de onoare s-a perimat. Cred că are aceeaşi soartă ca şi cavalerismul. Pentru majoritatea oamenilor moderni e ceva desuet.
    Cât despre politică, aş risca puţin şi te-aş întreba: a existat vreodată onoare în acest domeniu?
    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ..trebuie să caut în dicționar cuvântul ăsta...politică..

    RăspundețiȘtergere
  3. :)
    ne vom balansa, dupa cum stim mai bine, la extreme! Cand la mistocareala maxima, cand la scortosenia maxima. Romanul nu stie a merge pe calea de mijloc. Poate pentru ca are un bagaj genetic nu prea consistent.
    :)
    Sau... cine stie!

    RăspundețiȘtergere
  4. http://karina-lumeanoastra.blogspot.com/2010/12/aniversare-blog_07.html

    RăspundețiȘtergere