duminică, 23 iunie 2013

Despre iubire...

Philia, agape și eros... Trei ipostaze ale iubirii... Binecuvântare și poruncă, iubirea se revarsă asupra noastră și ni se dă nouă să o discernem. Dacă philia se întâlnește în camaraderie, în prietenie, între cei care au interese comune, agape în Iubirea lui Dumnezeu și în răsfrângerea ei asupra oamenilor și a acestora între ei, ca iubire frătească, iubire creștină, iar eros rămâne pasiune, dorință, înălțare, întrebarea pe care am auzit-o nerostită este care dintre ele hrănește cel mai bine iubirea conjugală...

Când ne referim la iubire, obișnuiți suntem să ne gândim în primul rând la iubirea dintre bărbat și femeie, adică la îndrăgostire, însoțită de idealizare și ajunsă, în fericite cazuri, la cristalizare, după nelipsite furtuni. Este eros? Este. Negreșit. Dar philia? Dar agape? Nicicând altfel. Împletite, cele trei feluri de iubire  definesc binecuvântarea pe care cei doi o primesc prin taina cununiei. Fiecare familie e sfântă și nimic nu o poate cu adevărat despărți, căci porunca este: "Ceea ce Domnul a unit, omul să nu despartă!" 

Părintele Stăniloaie foarte frumos ne vorbea despre Sfânta Treime, cea întru Iubire Una și despre cum revarsă Ea iubirea asupra familiei creștine. Absorbită și mustind de dragoste, familia radiază iubire și se deschide cu drag și cu binefaceri asupra celorlalți, contribuind, în biserică și în societate, la comuniunea creștină. 

Eros, agape și philia, protejate în sânul familiei creștine, ca daruri ale Iubirii celei de sus, se răsfrâng apoi, ca agape și philia, asupra celorlalți. De aceea, fericită e familia creștină în Biserică și în comunitate, iubită de Dumnezeu și cale spre mântuire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu