sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Fericirea de a fi

Stau în fata unui cafele si sorb fericirea... Încerc să mă obisnuiesc cu ea si să-i rezist... Stiu că omul îi face fată foarte greu si o alungă undeva, în straturile profunde ale memoriei. Ca si durerea profundă, fericirea este extremistă... Ne adaptăm repede si o ascundem în banalitate... Mda... Nimic nu e mai banal decât să trăiesti, să ai o familie frumoasă si să-ti păstrezi tihna casei.

Banalitate... Minunile sunt banale... Respirăm, vorbim, gândim, scriem, citim, iubim... Viata e plină de minuni. Cum de ne-am pierdut puterea de a le simti? Ne-am îndepărtat de Divinitate si, doar pentru că nu Ea nu ne-a părăsit, ne-am impropriat toate darurile primite si le considerăm ca fiind, nu doar naturale, ci si meritate.

Un medic veterinar mi-a spus o poveste. Cică un om a venit la el cu un câine trist. Nu stia ce să-i mai facă pentru a-l înveseli. Atunci, medicul l-a prins de ceafă si a început să-l rotească deasupra capului. Câinele nu a scos niciun sunet, dar, după ce a scăpat, nimeni nu era mai bucuros decât el. Desigur, e doar o poveste, dar si noi facem la fel. Nu ne bucurăm de ceea ce avem si asteptăm să ne ia cineva de ceafă, pentru a ne recâstiga fericirea, după ce ne vom vedea scăpati.

De fapt, fericirea e o stare pe care o experimentăm extrem de rar, desi ea e deseori prezentă. Îi dăm diverse nume, o legăm de unele evenimente sau persoane si ne trece imediat. Doar marii rugători, în smerenia lor, reusesc să o păstreze mai mult. Părintele Paisie spunea că Dumnezeu ne dăruieste din când în când câte o prăjiturică din marea Lui cofetărie. Fericirea, însă, constă în capacitatea de a aprecia la maximum toate darurile primite.

Să fim fericiti, dragi prieteni!

4 comentarii:

  1. Fericirea este in noi...Depinde de fiecare cat de mult iubeste si pretuieste ceea ce i-a dat Dumnezeu : viata. Ceea ce ni se intampla sunt circumstante. Depinde de noi daca le lasam sau nu sa afecteze fericirea. Pentru ca fericirea este un izvor nesecat pornit chiar din inima lui Dumnezeu...

    RăspundețiȘtergere
  2. Depinde cum înțelegem fericirea! Poate, uneori ne dorim prea mult...sau ceva inutil..Bine te-am regăsit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Alo? Aș dori o cană de cafea garnisită cu povești:) E cineva pe aici?

    RăspundețiȘtergere